+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Żurek z twarogiem

Składniki:

– 2 l wody
– 500 ml żuru/ zakwasu
– 4 szt. białej kiełbasy
– 5 ziemniaków
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 1 ćwiartka selera
– 1 korzeń pietruszki
– majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
– pieprz i sól
– 250g Twarogu Półtłustego OSM Kosów
– kiełki rzeżuchy
– 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Na samym początku nastawiamy wywar warzywny, do garnka wlewamy wodę, wrzucamy marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę opaloną wcześniej w piekarniku. Dla uzyskania lepszego aromatu dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 1 h na małym ogniu.
Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbaskę w całości. Gotujemy przez kolejne 30-40 min. Mieszamy dokładnie żur/ zakwas i wlewamy go do gotującej się zupy. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą według uznania. Przed podaniem dodajemy do żurku ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki lub przekrojone na pół oraz pokruszony twaróg. Dekorujemy świeżymi kiełkami rzeżuchy.
Smacznego!