Zajączki Wielkanocne
Składniki na ciasto:
– 250g Twarogu Chudego OSM Kosów
– 400g mąki pszennej
– 50 ml mleka (3,2 %)
– 1 jajko
– 80g cukru
– 150 ml oleju
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– 1 op. proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 50g Masła Ekstra OSM Kosów
– małe cukierki czekoladowe
– cukier puder
Sposób przygotowania:
Do miski wykładamy twaróg chudy OSM Kosów, dodajemy mąkę, mleko, olej, jajko , cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na ok. 15 równych części. Z przygotowanych kawałków formujemy owal, lekko spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchołki ciastek nacinamy tak aby tworzyły dwa paski. Każdy pasek skręcamy formując uszy zajączków.
Roztapiamy masło i smarujemy ciasto pędzelkiem, układamy cukierki tworząc oczy i nos. Przygotowane zajączki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy aż ciastka się zarumienią. Upieczone zajączki odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!