Szarlotka na zimno
Składniki na ciasto:
-290g Masła Tradycyjnego OSM Kosów
-250g ciastek zbożowych lub herbatników
-1/2 cytryny
-5-6 jabłek
-1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
-1 op. galaretki cytrynowej
– 850ml mleka 3,2%
-150g cukru białego
-2 op. budyniu waniliowego
Sposób przygotowania:
Ciastka należy pokruszyć na drobne kawałki oraz wymieszać z 90g Masła Tradycyjnego OSM Kosów. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę z ciasteczek wykładamy na dnie blachy mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki aż masa się schłodzi. Do miski wrzucamy 200g Masła Tradycyjnego, wlewamy 850ml mleka powoli miksując, stopniowo dodajemy budyń i 120g cukru. Dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Masę należy schłodzić w lodówce. Następnie we wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę cytrynową. Obrane jabłka kroimy na małe kawałki lub w paski. Należy skropić je sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy 30g cukru, dorzucamy przygotowane jabłka, doprawiamy cynamonem i smażymy. Gdy jabłka staną się miękkie zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy galaretkę dokładnie mieszając. Odstawiamy do schłodzenia, nie dopuszczając do stężenia. Na masę ciasteczkową wykładamy przygotowany krem budyniowy a na wierzchnią warstwę wlewamy galaretkę z jabłkami. Wstawiamy do lodówki na 2-3h.
I pyszny deser gotowy!