Sernik świąteczny z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2/3 szklanki cukru
- kostka masła Ekstra z Kosowa Lackiego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego mielonego z Kosowa Lackiego
- 200 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
Pozostałe produkty:
- puszka brzoskwiń
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Obłożyć papierem do pieczenia prostokątną formę o rozmiarach 20 x 30 cm. W misce (lub na stolnicy) umieścić mąkę, sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową i cukier, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrabniać składniki, aż uzyskasz drobną kruszonkę (możesz użyć palców, miksera lub noża na stolnicy).
Następnie dodać jajka i połączyć składniki, tworząc gładkie i jednolite ciasto. Uformować je w kulę, a następnie podzielić na dwie części. Jedną z części schować do lodówki, a drugą pokroić na plasterki. Ułożyć plasterki na spodzie formy, wyrównać palcami, a następnie wykonaj niewielkie dziurki widelcem.
Masa serowa:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Umieścić około 1/4 ilości sera w misie miksera, dodać cały cukier i budynie. Dodać pozostałą część sera, jajka, cukier wanilinowy i kontynuować miksowanie przez 1 minutę na wyższych obrotach, aż uzyska się jednolitą masę. Dodać śmietankę i kontynuować mieszanie aż do połączenia składników.
Przełożyć masę na spód, wyrównać powierzchnię, a na wierzchu ułożyć osuszone i pokrojone brzoskwinie. Zetrzeć na wierzchu odłożoną wcześniej część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika i schładzać sernik. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!