Świąteczny sernik z piernikami
Składniki:
-bułka tarta
-Masło Ekstra OSM Kosów- 150g
-jajka- 6 szt.
-Ser Sorento mielony-1 kg
-mąka krupczatka- 50g
-pierniki
-budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym- 1 szt.
-cukier puder- 300g
Sposób przygotowania:
Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser Sorento. Do przygotowanej masy dodajemy budyń, krupczatkę, masło i pianę z białek. Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na blaszkę wykładamy połowę masy serowej, układamy pierniki oraz przykrywamy je resztą masy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C. przez ok. 1 godzinę.