Podpłomyki
Składniki:
-mąka pszenna- 300 g
-woda- 0.5 szklanki
-jajko- 1 szt.
-proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
-ser Mozzarella OSM Kosów- 300 g
-cebula- 1 szt.
-oliwki- 10 szt.
-papryka- 1 szt.
-pomidory- 2 szt.
-szczypiorek
Sposób przygotowania:
Wsyp do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajko oraz wodę, zagnieć na ciasto. Ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rozwałkowane kawałki ciasta i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser Mozzarella zetrzyj na grubych oczkach, cebulę i pomidory należy pokroić w plastry a paprykę w paski. Na każdym placku ułóż pokrojone warzywa, posyp szczypiorkiem i oliwkami. A na sam koniec posyp startym serem Mozzarella. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.