Pierogi z serem i szpinakiem
Składniki:
– masło Ekstra OSM Kosów- 50 g
– mąka pszenna- 350g
– gorąca woda- 250ml
– twaróg półtłusty OSM Kosów- 250 g
– cebula- 2 szt.
– czosnek- 3 ząbki
– szpinak- 300 g
Sposób przygotowania:
Na samym początku roztapiamy masło. Mąkę pszenną mieszamy z gorącą wodą, dodajemy roztopione masło, doprawiamy szczyptą soli. Z przygotowanej masy zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Smażymy jeszcze chwilę dokładnie mieszając. Wystudzone warzywa mieszamy z rozdrobnionym twarogiem półtłustym z Kosowa Lackiego. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy. Wykrawamy kółeczka (np. szklanką), na które nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!