Pasztet jajeczny
Składniki:
– 150g Mozzarelli tartej OSM Kosów
– 15g Masła Tradycyjnego OSM Kosów
– 10 jajek ugotowanych na twardo
– 2 jajka surowe
– 3 cebule (średniej wielkości)
– 170g śmietany 12-18%
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– 150g bułki tartej
– ½ łyżeczki kurkumy
– pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupek a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Przestudzoną cebulę dodajemy do startych jajek. Do miski dorzucamy dwa żółtka surowych jajek, mozzarellę, majonez, musztardę, śmietanę, bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z pozostałych wcześniej białek z jaj, ubijamy na sztywno pianę, którą dodajemy do przygotowanej masy, delikatnie mieszając łącząc ze sobą składniki. Gotową masę przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Na wierzch dodajemy kawałki masła lub smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C pieczemy przez ok. 50 minut.
Smacznego!