+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Pascha Wielkanocna

Składniki:

– 700g Twarogu Półtłustego Mielonego OSM Kosów
– 140g Masła Ekstra OSM Kosów
– 3 żółtka
– 100g cukru
– 150g śmietany min. 30%
– migdały, rodzynki, skórka z pomarańczy
– laska wanilii

Sposób przygotowania:

Na samy początku należy przygotować składniki. Rozdrabniamy migdały na małe kawałki, możemy użyć do tego blendera. Następnie za pomocą noża wyciskamy nasiona z laski wanilii. Do metalowej miski wrzucamy cukier, nasiona wanilii, laskę wanilii oraz żółtka. Składniki ucieramy i stopniowo dodajemy śmietanę, nieustannie mieszając. Wyjmujemy laskę wanilii i wyrzucamy. Naczynie z utartą masą ustawiamy nad parą wodną, dalej mieszając przez ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy naczynie znad pary i stopniowo dodajmy miękkie masło i później twaróg, nadal miksując składniki. Na koniec należy wmieszać w masę przygotowane wcześniej migdały, rodzynki, skórkę z pomarańczy. (Rodzaj suszonych owoców według uznania, można również dodać orzechy).
Duże sitko wykładamy gazą (złożoną na dwa razy). Sitko ustawiamy nad większą miską tak aby nie dotykało dna. Gotową masę wkładamy do sitka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 h. Możemy przykryć masę folią spożywczą lub talerzykiem. Po tym czasie przekładamy masę do dowolnej formy, dokładnie dociskając i ponownie odstawiamy na ok. 1 h do lodówki. Wykładamy paschę na talerz, odwracając formę „do góry nogami”. Zdejmujemy gazę i schłodzone ciastko dekorujemy migdałami, owocami oraz skórką z pomarańczy.
Smacznego!