+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Mini serniczek

Składniki na ciasto:

– 50g Masła Ekstra OSM Kosów
– 800g sera mielonego Sorento OSM Kosów
– 20g herbatników kakaowych
– 2 jajka
– 1 op. budyniu  waniliowego
– 120g cukru białego
– 1 op. galaretki truskawkowej
– 250g owoców

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy na spód serniczków. Ciastka pokrusz w drobne kawałki, dodaj masło Ekstra OSM Kosów  i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż równomiernie na spód foremek mocno dociskając.
Następnie przygotuj masę serową. W misce umieść ser mielony Sorento OSM Kosów, dodaj  jajka, cukier oraz budyń waniliowy. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Gotową masę wyłóż do foremek na wcześniej przygotowany spód serniczków. Pozostaw trochę wolnego miejsca na mus owocowy. Przygotowane foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut. Po upieczeniu pozostaw serniczki do przestudzenia.
Przygotuj mus owocowy na wierzchnią warstwę. Do garnuszka wsyp pokrojone na małe kawałki owoce i gotuj na małym ogniu, nieustannie mieszając (możesz dolać odrobinę wody), gdy owoce zaczną się rozpadać zdejmij je z palnika i zmiksuj. Wsyp galaretkę i całość dalej miksuj aż galaretka się rozpuści. Przygotowany mus wyłóż na wierzch masy serowej serniczków. Całość odstaw do  lodówki aż serniczki się schłodzą. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego!