+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • pół szklanki startego sera żółtego Gouda z Kosowa Lackiego
  • 300 g szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do ryb
  • 2 łyżki masła tradycyjnego z Kosowa Lackiego 
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 3 łyżki masła tradycyjnego z Kosowa Lackiego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 liście laurowe
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyścić rybę i spłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie pokroić płaty na 4-6 kawałków, posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do ryb, a potem skropić sokiem z cytryny.

Odstawić na 3 godziny. W międzyczasie dusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki ryby (3 minuty z każdej strony). Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko, energicznie mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ponownie postawić na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie na rybie ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość polać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 180°C. Danie po upieczeniu podać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.

Smacznego!

UWAGA: W przypadku świeżego karpia wcześniej należy odpowiednio go wyfiletować. Nacinamy rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa, nie odcinając głowy. Następnie przecinamy karpia wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa i kończąc cięcie niedaleko ogona. Po przygotowaniu pierwszego filetu, zaczynamy drugi w tym samym miejscu. Obracamy rybę i nacinamy z drugiej strony głowy. Trzymając filet, przesuwamy nożem dociskając ostrze do skóry karpia. Gotowe filety można wykorzystać do potrawy.