+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Karkówka grillowana z pesto

Składniki:

-kilka plastrów karkówki
-sól, pieprz, sodka papryka
-3 łyżki sosu sojowego
-2 ząbki czosnku
-olej

 

Składniki na pesto:

-listki z jednej „doniczki” bazylii
-2 ząbki czosnku
-100 g orzechów nerkowca
-200g startego sera gouda
-100 ml oliwy z oliwek
-sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso delikatnie rozbić oraz natrzeć przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, olejem i odstawić (najlepiej na noc) do marynaty. Zamarynowane mięso upiec na grillu.
Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście bazylii przełożyć do naczynia blendującego, dodać pokrojony na plastry czosnek podprażone orzechy, starty ser, oliwę oraz sól i pieprz. Całość utrzeć na jednolitą masę. Jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy z oliwek.
Pesto podawać do karkówki.