Karkówka grillowana z pesto
Składniki:
-kilka plastrów karkówki
-sól, pieprz, sodka papryka
-3 łyżki sosu sojowego
-2 ząbki czosnku
-olej
Składniki na pesto:
-listki z jednej „doniczki” bazylii
-2 ząbki czosnku
-100 g orzechów nerkowca
-200g startego sera gouda
-100 ml oliwy z oliwek
-sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso delikatnie rozbić oraz natrzeć przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, olejem i odstawić (najlepiej na noc) do marynaty. Zamarynowane mięso upiec na grillu.
Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście bazylii przełożyć do naczynia blendującego, dodać pokrojony na plastry czosnek podprażone orzechy, starty ser, oliwę oraz sól i pieprz. Całość utrzeć na jednolitą masę. Jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy z oliwek.
Pesto podawać do karkówki.