Czekoladowy placek z dynią
Składniki:
-1 i ½ szklanki puree z dyni pomarańczowej,
-140 g gorzkiej czekolady 70%
-140 g Masła Tradycyjnego OSM Kosów
-140 g mąki
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka kakao
-¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dynię należy obrać i pokroić na 2 części. Usuwamy gniazdo nasienne i układamy przekrojona częścią na blachę. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni, ok. 30 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem na puree, odmierzamy 1 i ½ szklanki.
W małym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę. Mieszamy aby nie przypalić, pod koniec dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i ściągamy z ognia do lekkiego ostudzenia.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry. Miksujemy na średnich obrotach przez mniej więcej 2 minuty aż masa będzie lekko puszysta. Dodajemy puree z dyni i rozpuszczoną czekoladę, wszystko miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, lekko mieszamy następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do blaszki masę i wygładzamy. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni.
