+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Choinka piernikowa

Składniki:
-150g Masła Ekstra OSM Kosów
-500g mąki pszennej
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1 jajko
-200ml płynnego miodu
-400g cukru pudru
-tabliczka ciemnej czekolady
-50g przyprawy do piernika/ przyprawy korzennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 białko z jajka
-zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder (200g), dodajemy masło, miód, całe jajko, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy do jednolitego połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto należy rozwałkować na ok. 3 mm. Foremką wykrawamy różnej wielkości gwiazdki, od najmniejszych do największych. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy wycięte gwiazdki.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy ok. 10 minut aż pierniki się zarumienią. Ostudzone pierniki układamy w kształcie choinki, łącząc je rozpuszczoną czekoladą. Następnie przygotowujemy lukier: białko z jajka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i dodajemy zielony barwnik spożywczy. Gwiazdki smarujemy przygotowanym lukrem, możemy dodatkowo udekorować cukierkami. Na koniec wszystko delikatnie posypujemy cukrem pudrem.