Choinka drożdżowa
Składniki:
Ciasto:
-125g Masła Ekstra OSM Kosów
-250ml ciepłego mleka
-500g mąki pszennej
-8g suchych drożdży
-1 jajko
-1 żółtko
-50g cukru
Nadzienie:
-250g Twarogu Półtłustego OSM Kosów
-300g gotowej masy makowej
-1 żółtko
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-30g cukru białego
Dodatkowo:
-białko z jajka
-cukier puder
Masło należy roztopić a następnie ostudzić. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko, żółtko, drożdże oraz wcześniej przygotowane masło. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego trójkąta. Masę serową zaczynamy od wymieszania twarogu półtłustego z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z żółtkiem. Masa powinna być jednolita. Na blachę wykładamy pierwszy trójkąt z ciasta i smarujemy go masą serową, następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta i nakładamy masę makową. Całość przykrywamy trzecim kawałkiem ciasta. Przygotowane ciasto tniemy w poprzek (w paski) tak aby nie przeciąć środa. Każdy powstały kawałek należy owinąć kilka razy wokół własnej osi. Choinkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy choinkę cukrem pudrem.