Sernik z Krówką Kosówką
-Masło Ekstra z Kosowa Lackiego- 150 g
-ser Sorento mielony- 700 g
-ciastka owsiane- 200 g
-masa kajmakowa- 500 g
-budyń waniliowy
-cukier puder- 50 g
-jajka- 3 szt.
-płatki migdałowe
-Krówki
Formę do pieczenia smarujmy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka owsiane należy pokruszyć i wymieszać z Masłem Ekstra- 90 g. Przygotowaną masą wykładamy spód formy do pieczenia oraz odstawiamy do lodówki (na ok. 20 minut).
50 g Masła Ekstra roztapiamy a następnie studzimy. Ostudzone masło, ser Sorento, 250 g masy kajmakowej, cukier puder, budyń waniliowy oraz 3 jajka wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia się składników.
Przygotowaną masę wykładamy do formy i pieczemy 1,5 h w temperaturze ok. 150’. Upieczony sernik polewamy masą kajmakową, dekorujemy krówkami i płatkami migdałowymi.