+48 25 787-90-43 sekretariat@osmkosow.pl

Mazurek kajmakowy

Składniki:

-400g mąki pszennej
-120g cukru pudru
-200g Masła Ekstra OSM Kosów
-30g śmietany 18%
-2 żółtka
-aromat waniliowy
-400g masy kajmakowej
-szczypta soli
-20 szt. cukierków „Krówka Kosówka”
-migdały
-suszone morele

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy pokrojone w drobną kostkę masło, mąkę, żółtka jaj, cukier puder, sól, śmietanę oraz dodajemy odrobinę aromatu waniliowego. Następnie ugniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 – 1 cm. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Z wystających brzegów ciasta możemy uformować ozdobny wałek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 25 minut aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, na wierzch równomiernie wykładamy masę kajmakową. Dekorujemy cukierkami, migdałami, suszonymi owocami lub czekoladowymi ozdobami.
Smacznego!