Oponki serowe
Składniki:
-250g Twarogu Półtłustego OSM Kosów (mielony)
-2 żółtka
-100 ml śmietany gęstej
-szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-1 czubata łyżka sody oczyszczonej
-olej do smażenia (ok. 1 l)
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy Twaróg Półtłusty mielony od OSM Kosów, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki. Ciasto należy rozwałkować i wyciąć szklanką koła, a kieliszkiem małe kółka. Rozgrzewamy tłuszcz i smażyć oponki na rumiano z obydwu stron. Usmażone oponki najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy, osuszyć i posypać cukrem pudrem.