W ostatnich dniach października w OSM w Kosowie Lackim odbyło się szkolenie serowarów dotyczące nowych technologii w produkcji serów. Szkolenie prowadzili doświadczeni prelegenci jak m.in. prof. Justyna Żulewska z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie oraz Krzysztof Tomalik technolog z duńskiej firmy Chrystian Hansen. W czasie szkolenia serowarzy poszerzyli swoją wiedzę na temat wciąż zmieniających się standardów jakościowych i technologicznych w produkcji serów. Szkolenie miało przede wszystkim na celu przybliżenie metod produkcyjnych, dzięki którym otrzymany produkt jest wysokiej jakości i jak najbardziej naturalny. Wychodzenie naprzeciw oczekiwaniom klienta jest dla nas priorytetem, dlatego tak ważne jest stałe doskonalenie swoich umiejętności.
Szkolenie zostało dofinansowane ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego uzyskanych za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Sokołowie Podlaskim.